Kasteelheren in Vorden

Kasteelheren in Vorden

(Demo editie) Strijdmakkers en ordehandhavers

In het hart van de gemeente Bronckhorst ligt het dorp Vorden. Eeuwenlang domineerde de lokale adel de Vordense gemeenschap. Daarvan zijn nog diverse sporen terug te vinden. Volg het spoor langs lommerrijke lanen en karakteristieke landgoederen en speur naar de rijke geschiedenis van de adel in de Achterhoek!

De naam Vorden komt in 1121 voor het eerst in de geschriften voor en is afgeleid van het woord ‘Voorde’. Dit is een doorwaadbare plaats in een beek of rivier, in dit geval de Baakse Beek. Kruispunten van (water)wegen waren belangrijke strategische locaties. Veelal werd via water of over de weg handelswaar vervoerd. Vaak verrees op een dergelijke plek een versterkte woning. In Vorden was dat het gelijknamige kasteel. De heer van het kasteel hief tol op de doorgaande (water)wegen...

Met dit boekje kom je meer te weten komen over de mensen die in Vorden en de omgeving daarvan woonden, of over de hen die verantwoordelijk waren voor het reilen en zeilen in en om de kastelen en landgoederen. Ben je op een locatie, maak dan gebruik van je smartphone om nog meer te weten te komen. Scan de QRCode en je komt automatisch bij de juiste informatie. Van daaruit klik je door naar persoonsinformatie en bijvoorbeeld oude foto's van het kasteel. Ook kun je nader kennis maken met belangrijkste personen die met het kasteel te maken hebben.

Soms vind je er zelfs een leuke aanbieding!

 

Probeer de SpeurNeuzen App zelf en scan de QR-code met uw smartphone.

U start dan bij Kasteel Hackfort. Van daaruit kunt u meer informatie opvragen over bijvoorbeeld de vroegere bewoners, de gebouwen en objecten die met Kasteel Hackfort een relatie hebben, vragen voorgelegd krijgen, meer te weten komen door interessante weetjes, etc, etc..